Blogg

Kär & Galen? Vad händer i kroppen? 

2016-10-23

Hej mina vänner! 

Hoppas allt är bra med er! Jag håller nu på att byta till denna hemsida så därför måste jag kopiera alla in här från blogg. se som jag tidigare haft. Jag gör det lite allt eftersom. :) 

Jag fick ett önskemål av en kille att skriva om vad som händer i kroppen när man blir förälskad eller kär. Så innan jag ger er lite tips att tänka på när man dejtar på nätet så tänker jag nu ta upp detta ämne.

Sökande efter`kärleken är en av människans allra starkaste drivkrafter.

Vi pratar om den, analyserar den, sjunger om den och tänker ofta på den.

Jag har alltid tänkt att först blir man förälskad, det varar några månader. Sedan blir man kär och sist älskar man en person. Så för mig utvecklas förälskelsen till en djupare relation.

Jag tror att om ett förhållande börjar med en stor passion är förutsättningarna för att man kan hitta tillbaka till varandra mycket större hos många par som glidit ifrån varandra.

I det första stadiet kommer passionen och vi känner att vi inte har någon kontroll över våra egna känslor. Efter denna fas gör vi ett nytt mer medvetet val. Där väljer vi om det blir någon fortsättning på förhållandet eller inte.

Men vi lär oss i livet och åtminstone jag tänker annorlunda idag än jag gjorde när jag var yngre. Genom erfarenheter i livet. Idag är det praktiska väldigt viktigt för mig när jag lär känna en kille.

Kan han klara att leva ett hundliv? Jag har två stycken hundar. Är han flyttbar om han ej bor i Sthlm? Har äldre barn?

Så jag stoppar passionen om jag ser att det praktiska inte fungerar, jag vill inte bli kär och besviken sen. Så gjorde jag inte när jag var yngre. Livet ger erfarenheter och man utvecklas.

Det handlar inte bara om vem man möter, utan även hur beredd man är på att ge sig hän och bli förälskad. Man måste vara mottaglig.

Enligt teorin Fischer finns det tre olika typer av kärlek: passion, intimitet och engagemang. Passionen som du känner i början, engagemang kommer senare. Intimitet är kärlek mellan till exempel ett barn och en förälder.

Ja, jag har min egen uppfattning vad kärlek är. Tror jag då på kärlek vid första ögonkastet?  Nja, jag tror på en attraktion vid första ögonkastet.

Förälskelsen förbereder oss för kärlek. Hjärnans förstånds- och kontrollområden loggar ut och lyckokänslorna tar över. Kärleken sitter i hjärnan, alla våra känslor har med hjärnan att göra. Men såklart kan hjärnan återkoppla till hjärtat.

Serotonin är en signalsubstans som är mycket viktig för vårt känsloliv. När Serotoninnivåerna är höga upplever vi ett lyckorus.  Endorfiner kan också spela en stor roll i parrelationer. De ger oss en känsla av välbefinnande, får oss att känna oss lugna och trygga. Endorfiner frigörs vid samlag och beröringar, viktiga faktorer i ett lyckligt förhållande.

Hanterar vi olycklig kärlek på olika sätt?  Ja, det beror på anknytningen under de första levnadsåren. Den som har fått mycket kärlek och trygghet i början av livet är bättre rustad att klara av att t ex bli lämnad.

Så lite kort sammanfattning: När man blir kär utsöndras tre molekyler i kroppen, Adrenalin, dopamin och Serotonin. Dessa tre molekyler/hormoner ger olika symptom.

Adrenalin utsöndras när vi möter någon vi attraheras av, någon som vi tycker om.

Dopamin är en belöningsmolekyl som utsöndras när vi blir kära. En må-bra substans. Vi vill upprepa saker som vi har gjort oss att må bra.

Serotonin gör så att vi bara tänker på personen hela tiden. Man blir blind för allt annat och vill bara vara tillsammans med den speciella.

Lust, förälskelsen, långvarig kärlek… anser flera är dom tre faserna man går igenom.

Hur känner du? Vilka faser upplever du? Maila mig gärna: sara.parleros@telia.com

Eller kommentera här.

Sköt om er!

Kram!
Sara.

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden