Blogg

Anders: - Hundar är programmerade för vänlighet!

2016-10-29

Hej mina vänner!

Jag har haft en körig vecka, men nu är jag tillbaka. Idag ska jag skriva om det ämne som kanske står min närmast, relationen till hundar! Ni som har följt min blogg vet att jag är en stor djurvän och har två hundar, en flat coated ret river som är 3 år och 5 månader och en irländsk setter som är 12 år. Tidigare hade jag en gordon setter som blev 14 år. Jag har även haft en flat. Så hundar står mig mycket nära men jag älskar även alla slags djur. Haft katt i 27 år också. Ridit i 10 år och jobbat som ridlärare mm. 

Minst ett djur har alltid funnits i mitt liv och när jag var barn åkte jag hem på lunchrasten och gick ut med andras hundar. Ett hem utan ett djur är inget hem för mig, så känner jag. Den värme och kärlek som ett djur kan ge är enorm! 

Jag passade mycket en flat när jag var barn och tänkte när jag blir stor vill jag ha en egen flat och nu har jag det! Varje dag tänker jag på hur lyckligt lottad jag är som har Molle som han heter! Hur otroligt det är att just han är min hund! Känner hur min kropp berörs när jag skriver detta, jag blir varm! Min andra hund har mer varit min yngsta sons hund. 

Jag ger mina hundar mycket kärlek och tycker att uppfostran av en hund ska bygga mycket på kärlek och vänlighet. Jag pratar mycket med dom och dom pratar mycket med mig. Varje kväll lägger jag mig en timme cirka på golvet bredvid Molle och vi har den mysigaste stunden på hela dagen. Han ligger i sin bädd och min andra hund på en säng ganska nära. Jag pratar om hur dagen har varit och vad som händer imorgon och om allt möjligt i livet. Och Molle har ofta mycket att berätta för mig. Ni som har hund eller förstår hundar kan nog nicka igenkännande. Kommunikationen människa och hund är viktigt! 

Det är som i ett förhållande, man måste jobba för relationen varje dag! Man har inte hund bara för att ge den mat och gå promenader. En hund behöver så mycket mer och massor av kärlek! En hund har inte valt dig utan du har valt hunden och har då ett ansvar, ge den ett lyckligt liv! 

Jag vet inte hur många gånger per dag jag säger ”Duktig kille!” ”Vad duktig du är!” En hund precis som barn växer med beröm och lär sig. Har tyvärr haft förhållande med några killar i mitt liv som inte förstår hur det är att leva ett ”hundliv”. Som inte förstått att om man t ex ska gå på bio så måste hundarna ut innan och efter. Att hundarna behöver rutiner och kärlek. Och att jag helst inte vill resa ifrån dom. Så en framtida kille måste förstå det annars kommer jag inte ha ett förhållande. Mina hundar och barn är viktigast för mig!

Jag tycker jag kan mycket om hundar men vill lära mig mer och mer hela tiden. Därför har jag några personer som jag anser är hundproffs som jag vänder mig till om jag har någon fundering. En av dessa personer är ANDERS HALLGREN!

Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Han har vigt sitt liv åt att hjälpa problemhundar. De mjuka och positiva träningsmetoderna som han en gång introducerade används nu över hela världen. Anders har skrivit ca 30 böcker om hundars problem, träning och beteende. Böckerna har översatts och givits ut i många länder. Han är en eftersökt föreläsare och lärare i hundpsykologi. Anders bor med sin fru Ginger och deras hund Macho.

För mig är det en ära att ha honom som gäst i min blogg! En stor förebild och en fantastisk människa! 

- Du är hundpsykolog, psykolog med fil.lic Har du jobbat med något annat i ditt liv? Vad gör du i ditt jobb som hundpsykolog idag? frågar jag Anders. 

- Jag läste till psykolog bara för att utveckla arbetet med hundar. Inget annat arbete annat än pilsnerjobb under studietiden.

- Jag vet att du har skrivit otaliga böcker om hundar… ”Lyckliga lydiga hundar”, ”Lär dig tolka hundens signaler”, ”Rädda arga och stressade hundar”, ”Klickerträning”, ”Drivkraft och motivation”, ”Kantarellsök” och många fler. Är det någon bok som säljer bättre? Är det någon bok som du själv är mer nöjd med?

- Den som ligger etta sedan mitten av 1980-talet är "Lexikon i Hundspråk", den tar upp alla de signaler och beteenden hundar använder för kommunikation. Sedan första upplagan kom ut har det hittills inte upptäckts nya inslag i hundspråket, vilket gör mig lite stolt, om jag får skryta. Boken har inspirerat hundfolk i deras egna bokskrivande, t ex Roger Abrantes, Renée Sjöberg och Turid Rugaas. Min allra senaste bok (i tryckeriet just nu), "Etik och Etologi" känner jag starkt för! 

- Du är känd för att ha den innovativa mjuka och positiva träningsmetoden. Kan du berätta lite kort om den? Jag själv uppfostrar mina två hundar med beröm och kärlek. Min syn är att man aldrig i stort sett behöver höja rösten till sin hund. Hur ser du på det?

- Jag startade min verksamhet som ett uppror mot det etablerade hårda synsättet och kunde visa och bevisa att respekt och hänsyn till sin hund var avgörande för om man skulle få en frisk och lycklig kompis. Det naturliga för flocklevande hunddjur, vilda som tama, är positiva relationer. Hos vargar och hundar finns det runt femton olika beteenden för att stärka sammanhållningen i gruppen. Hot och aggression förstör den. För att överleva måste individerna vara vänliga mot varandra enligt naturens oskrivna lagar (kommer till hösten med en bok om detta). Det här innebär att man sällan behöver höja rösten, att man ska undvika att straffa sin hund, att man ska vara tillåtande och välkomnande och skapa en varm atmosfär. Man ska också skydda hunden från obehagliga och skrämmande upplevelser så långt det någonsin går.

- Du har hjälpt problemhundar mycket. På vilket sätt har du gjort det?

- Många tror att man tränar en problemhund, men det är inte en framgångsrik strategi. Det skulle ju innebära att man fokuserar på symtomen, på själva problembeteendet. Vad man gör är att, med hjälp av ett antal analyser, kartlägga orsakerna bakom problemet. Stressanalys kartlägger stressfaktorer, smärtanalys visar på smärta, sjukdom och fysisk irritation (vanligast är muskelproblem och fel i ryggen), hormonanalys avslöjar om det finns risk för en hormonell störning, t ex sköldkörtelfel, en serotoninbalansanalys kan visa om en hund t ex har post-traumatisk stress och i så fall behöver speciell näring. Andra analyser tillkommer vid behov, t ex hundägarens attityd, kunskaper och beteende.

Anders fortsätter…..

- Genom att bearbeta orsakerna bakom problembeteendet behöver man sällan träna. En hund kan t ex vara irriterad och aggressiv för att den har ryggsmärtor. Kanske yttrar sig hundens ilska bara mot andra hundar, vilket är vanligt. Efter besök hos en fysioterapeut kan hunden bli helt bra igen. Det har hänt många gånger.

- Hur kommunicerar du med din hund? 

- Alltid på ett vänligt sätt och med mycket uppmuntran. Om jag vill att han ska avbryta något, så kan jag säga "nej", men aldrig med en hård röst. Arg låter bara den som inte lärt hunden vad ord som "nej" betyder och hunden reagerar då på tonfallet. Men det är ju inte speciellt trevligt att man ska låta arg när man kommunicerar med sin hund. Vi lär hunden att sitta och ligga och använder snäll röst för att få den att lyda de orden, då kan man ju också lära hunden att ordet "nej" betyder "avbryt det du gör (så kan du i stället komma till mig och få en godisbit)".

Anders fortsätter….

- Jag är också observant på hans kommunikation med mig. En hund som vill säga något kommer sällan fram och gnäller eller uppmärksammar dig på annat sätt. Den sitter still och stirrar på dig. Men de allra flesta hundägare förstår inte att det är ett meddelande, så de reagerar inte på det. Därför slutar hunden att uppmärksamma dig på detta sätt och en kanal för att kommunicera försvinner...

Just detta tänker jag mycket på och jag brukar ta mig tid att lyssna och förstå vad hunden vill mig när han sitter still och tittar på mig. Så viktigt att behålla den kanalen för kommunikation också. 

- Har du lätt att kommunicera med alla hundraser eller är det svårare med en del?

- Ja det är skillnad på raser. De flesta vanliga raserna är alla lätta i detta avseende, men det finns t ex en del asiatiska hundar som har svårt både att "lyssna och prata". Men alla hundar förstår det språk de själva använder och när jag utnyttjar det så är vi överens. Jag går inte rakt emot en främmande hund utan siktar lite bredvid, så som de själva gör. Jag tittar den inte i ögonen, utan åt andra håll, precis som de själva gör.

......Jag böjer mig inte ned och klappar hunden på huvudet utan sätter mig en liten bit ifrån och är intresserad av något i marken. Då kommer hunden fram och tar kontakt, även om den är reserverad. Jag smeker den lätt på hakan eller kinden och har en kompis på nolltid - även om det är en hund som är s k aggressiv eller om den normalt är rädd för folk. Sådana hundar är bara signalkänsliga och de skulle vara sociala med människor om dessa bara visste hur man ska hälsa på en hund.

- Har du någon favoritras?

- Nej, jag reagerar enbart på individer.

- Reser du ibland utomlands utan Macho? Är det svårt att vara ifrån din hund?

- Ja, det händer ganska ofta men då är Ginger hemma. Macho är aldrig ensam. Det är jättejobbigt att vara hemifrån men det vägs upp av glädjen när vi träffas igen.

- Något som du inte har gjort i livet och vill göra?

- Jag kan inte komma på något. Jag har alltid, i vuxen ålder, följt mina innersta önskningar och min magkänsla för vad som är rätt och fel. Det är en skön känsla det där, att inte ångra något man gjort eller inte gjort. Det är väl lite så hundar känner, de lever här och nu, oroar sig inte för morgondagen och sörjer inte gårdagen. Skulle vi ha en sådan livsfilosofi skulle vi slippa mycket ångest och bitterhet.

Kloka ord. Hundar lever här och nu och det borde vi människor ta efter mera! 

- Jag ser ibland hundar som går utan koppel vid trafiken bredvid sin husse. Finns flera där jag bor. Min magkänsla säger till några av dom att de har uppfostrat hunden hårt. Hur gör man för att lyckas med detta med en mjuk metod?

- Hur lydig en hund än är ska man inte ha den lös nära trafik, den kan bli skrämd och rusa ut i gatan. Vill man kunna ha sin hund lös på säkra platser och vara säker på att den inte sticker av på egen hand ska man vara aktiv under promenaden. Man kan ha "stationer" där man aktiverar hunden med mentala uppgifter (söka "tappade" nycklar, leta godis i barken i ett träd etc.). Bra är också att träna "stanna" och "kom" flera gånger per dag och belöna med extra gott godis eller kul lekar.

- Vad har du för relation till din hund? Får den sova i din säng?

- Vi har en varm och nära relation utan höjda röster och "nejande". Han får vara i alla möbler. Dessutom har vi uppmuntrar honom att ta initiativ, vilket han ofta gör. Han säger till när han vill ha lite mental aktivering inne och bestämmer vart han vill gå på promenaderna. Det har gjort att han blivit enormt smart. Dessutom tror jag det har bidragit till att han har ett enormt starkt immunförsvar.

- Vad är skillnaden att kommunicera med ett djur och med människor?

- Vi använder ord och meningar med folk. För djuren är kroppsspråket det viktigaste.

- Är du vegetarian eller vegan? frågar jag vidare.

- Jag är vegetarian sedan jag var 22 år.

Jag förstod nästan det svaret då en sann djurvän för mig inte skulle äta kött utan ser kött som någon och inte något. Men det har jag skrivit om i ett annat blogginlägg. 

- Vad tror du skiljer människor som växer upp med något djur och dom som inte gör det?

- Forskningen har visat att de som växer upp med djur är mer socialt kompetenta, har bättre självförtroende, har mer emotionell intelligens och har större förståelse för icke-verbal kommunikation med mera (se t ex min bok "Hunden i våra hjärtan").

Anders får medhåll ifrån mig. Jag är övertygad om att detta stämmer och barnen lär sig vara rädd om något. Jag ser på mina tre barn hur sociala de är, har bra självförtroende, är omtänksamma, älskar djur och alla tre är mycket trevliga barn får jag ofta höra. Under deras uppväxt har det alltid funnits flera olika djur.

- Vad tycker du om Cesar Millan?

- Eftersom den största delen av hans budskap går ut på att vi ska dominera våra hundar så är jag emot honom. Han förespråkar en straff- och dominansbaserad syn på hundträning. Sedan finns det en del bra saker också, som t ex att hundar ska få dagliga promenader, men det han står för mest är detta med att vara "ledare" som modern etologi vänder sig emot (se "Etik och Etologi").

Jag har sett en del program med Cesar och håller åter igen med honom. Jag gillar inte alls Cesars metoder. 

- Dina råd för att få en lycklig hund?

- Hundar är programmerade för vänlighet för att sammanhållning ökar chansen till överlevnad. Därför, om inte för annat, ska man vara vänlig mot sin hund. Dessutom ska man vara aktiv med den och träna den att anpassa sig till vårt snurriga samhälle, inte minst skott och fyrverkerier, men också olika människor och hundar.

- Hur kan man se på hundens svans vad den vill säga?

- Man kan avläsa en hel del intentioner på svansens hållning och rörelser. De flesta känslor en hund har avspeglas i svansen, öronen och kroppshållningen. Där kan man se fler budskap än de flesta vet om.

- Föredrar du tikar eller hanar och varför?

- Jag går strikt på individ, därför spelar en hunds kön ingen roll.

Nu kommer en intressant fråga som jag hört många säger så mycket olika om. Jag frågar:

- Kan en hund se färger? 

- En hund är röd-grön-färgblind. Den ser också mycket bra i mörker.

Bra då fick jag svar på det. :) Eftersom jag har två hundar själv så frågar jag Anders vilket fästingmedel han tycker är bäst. Han svarar:

- Vet inte, bara att fästingar är farliga och man ska skydda sin hund från dessa otäckingar så långt det går. Macho avsökes efter varje promenad, men har kort päls så det är lätt.

- Nu är det snart ormtider… Vad bör man tänka på som hundägare om sin hund blir hundbiten i skogen? Ska man ha med sig något i fickan?

- Det ska man säkert, men detta är en veterinärfråga så jag bollar den vidare.

Min älskade hund Molle blev ormbiten när han var liten och blev inlagd på djursjukhus på midsommarafton. Så jag vill uppmana alla hundägare att akta era hundar och er själva för huggormar! 

- Råder olika om pinnar och leka med dessa. Vad anser du?

- Det är inte den bästa leksak eftersom den kan fasta i munnen och skada hunden. Det är ingen fara för stress om det inte blir för mycket och för intensivt. Varje dag är för mycket.

- Tycker du att man ska höja rösten till en hund om man anser att den gör något fel? (jag brukar själv oftast vilseleda mina hundar)

- Nej det tycker jag inte, men man är inte mer än människa. Vad man ska tänka på är att det är något man bara gör i undantagsfall och absolut inget som sker dagligen eftersom det kan skapa social stress (kommer med en bok om detta till hösten: "Nyckeln till Lycka"). Gör hunden upprepade gånger något som lockar fram vår skarpa röst har man ju där beviset på att det inte hjälper, alltså måste man byta strategi, kanske till att belöna hunden innan den utför sin kriminella handling eller använda klickerträning.

- Hur ger man sin hund ett långt liv?

- Genom vänlighet, motion, mental aktivering, mycket kärlek och koll på tecken på sjukdomar, t ex kontrollera tandstatus och sköta om munhygien m m, m m.

- Vilken hundmat tycker du är bäst?

- Individuellt, kan inte svara. Torrfoder har fått mycket kritik. Se "Pet Allergies" av Alfred J. Plechner och Martin Zucker.

- Tips på roligt ovanligt trix att lära sin hund och som du lärt dina hundar?

- Det finns så många att jag måste be att få hänvisa till böcker där det finns beskrivet (t ex min bok "Lyckliga Lydiga Hundar"). Vi lär inte Macho så mycket sådant för det känns inte rätt att han ska prestera för att vi ska ha kul.

- Vid vilken ålder på hundarna är det lättast att lära tricks?

- Ingen speciell ålder. Hundarna ska inte hålla på med tricks för att man ska lära dem dessa, utan för att de är bra mentala aktiviteter.

- Ska du skriva någon mer bok och i så fall vad skall den heta?

- Jag har just skrivit klart "Lärobok i Hundpsykologi", men det dröjer innan den kommer ut i Sverige.

Det blev ett långt blogginlägg idag, men måste passa på att ställa många frågor när jag har en duktig hundpsykolog med. Vi behöver alla lära oss att leva oss in i våra hundars sätt att uppfatta sin tillvaro. Både vi som har hundar och även dom utan hundar tycker jag, för det finns så många hundar i samhället. Det borde egentligen vara ett ämne i skolan. Så mitt tips är att byt plats med hunden ibland och se världen genom dennes ögon. GÅ EN STUND I HUNDENS TASSAR OCH NJUT AV ATT LEVA HÄR OCH NU! :) 

Tack snälla Anders för att du delade med dig av dina kunskaper! 

MASSOR AV KRAMAR FRÅN ER SARA.


Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden