Blogg

Exklusiv intervju med hundpsykolog Ingrid Lingmark! 

2017-04-02

Hej mina fantastiska vänner!

Idag är det söndag och solen skiner ute. Jag hoppas ni alla får en jättefin dag! Jag går en hundskötarutbildning och som komplettering, blir det en hel del kurser och föreläsningar som handlar om allt som har med hundar att göra. Jag var på en bra kurs i fredags med min flat Molle som är 4 år och imorgon ska jag på en kurs med veterinär Ylva Trygger. Hon är jätte duktig!

Inatt sov jag på en madrass på golvet så om jag gör lite stavfel i detta blogginlägg beror det på att jag inte är helt klar i hjärnan, sov ej så bra. Jag har också en irländsk setter som är 13 år och 2 månader, han har hjärtfel och artros men är hyfsat pigg ändå. Han hostade konstigt igår kväll så jag kände att jag vill sova nära honom och hålla koll. Jättekul med matte på golvet tyckte båda hundarna! :) 

Jag har haft Anders Hallgren och Eva Bodfäldt som gäster i min blogg. Ni som har hund eller är hundintresserade vet säkert vilka de är. Dagens gäst är inte mindre än hundpsykolog Ingrid Lindmark! Så roligt att få ha henne med i min blogg. Jag har varit på Hundmöte-kurs med henne och hon kan verkligen det mesta om ämnet. 

Ingrid Lingmark är en av Sveriges mest djupgående hundpsykologer gällande hundens sociala förmåga till sin ägare och andra hundar. Hennes hundsyn innefattar att hundägaren har en relation till sin hund och att den relationen är viktig när hunden ska möta andra hundar. 

Ingrid växte upp under 50- och 60-talet i Sverige där lösa hundar fick springa omkring och klara av möten utan hundägare. Hon reagerade starkt på de smärtsamma disciplinmetoderna som många använde sig av för att uppfostra hundar och började istället belöna sin egen hund för att fokusera på det som var ”rätt” istället ”fel”.

Hon var i slutet av 70-talet och början av 80-talet chefredaktör för Vi hundägare och har därefter tagit sig an utsatta och avlivningshotade hundar som hon har baserat mycket av sina teorier kring. Hennes första bok kom 1997 med titeln Hundbok för erfarna. Boken tar upp hundslagsmål och analyserande orsaker till varför de sker och vad man kan göra för att förebygga dessa. Ingrid föreläser om hundslagsmål och hundens sociala spel. 

Ingrid säger:

– Jag erbjuder dig min filosofi som en tanke, en idé, en möjlighet och kanske en chans för dig och din hund. Jag vill inte lära dig någonting, jag vill ge dig tilltro till den förmåga du redan har.



Jag ber Ingrid att berätta hur hennes familj ser ut och hon svarar:

- Jag har en make och två vuxna barn med familjer. Just nu har jag två hundar, Maicy ca 10 år mamma strävhårig vorsteh pappa mittelspitz/tax och Shoona strävhårig vorsteh. Har levt med vorsteh i 54 år och har haft andra raser samtidigt alla omplaceringar. Schäfer, labrador, kleiner münsterländer, cocker, schäfer/pointerkorsning, ovtjarkakorsning. Vi bor i villa centralt i Vallentuna, men precis vid kanten av en stor skog.

- Vilken är din filosofi när det gäller hundar? Din ideologi?

- Jag har läst inlärningspsykologi och lärt mig praktiskt i mitt hundliv om vad som förstärker beteenden och vad som inte gör det. Jag har köpt flera hundar med s k problematiskt beteende och de har samtliga blivit fantastiska hundar. Jag konfronterar inte mina hundar, slutade med det 1969, istället avleder jag, jag "korrigerar" med avledning, snäll röst och allra helst belönar jag hunden och eventuellt något jag vill hunden ska göra. Det har fungerat utmärkt i snart 50 år med samtliga hundar (och våra hästar) att belöna, belöna och belöna.



- Hur bygger man upp en bra relation med hunden utan kommandon? frågar jag vidare. 

- Syftet med en relation är att stärka båda parter. Alla inblandade i goda relationer ska känna välbefinnande och kunna fungera i sitt dagliga liv, även om man är hund. Det är ett strävansmål och det man faktiskt gör bör mätas mot hur det påverkar välbefinnandet. Inte alltid så lätt, men om man reflekterar över om relationen berikas eller inte, kan man hamna ganska rätt. En trygg hund som mår bra, den lever med en god stressnivå och då är hunden nåbar och utvecklar lyhördhet och lydighet. Blir man "arg" på hunden ofta och tar tag i hunden, då ökar stress- hormonerna hos hunden och hunden blir till slut avstängd och svår att nå. 

- Kan man uppfostra en hund med bara belöningar tycker du?

- En hund kan absolut "uppfostras" med vänlighet och belöning. Att förstå vad någon vill att jag ska göra, genom att man belönar och visar, skapar en hund med självförtroende och tillit, svarar Ingrid.

- Vilket belöningssätt tycker du är viktigast till en hund?

- Det belöningssätt jag alltid har med mig är min röst och min kropp. Vänligt prat och en glad och inbjudande kropp eller att kunna visa ointresse i vissa lägen, när hunden vill närma sig "fel" person, skapar inte stress hos hunden eller rädsla för dig.

- Vilka moment tycker du är viktigast att lära en valp? 

- Till vardags kommer ofta naturligt sådant som "stanna/vänta" t ex vid bilen eller vid gatan eller vid dörren. Kanske viktigast. Att inte hoppa upp på människor - svårt hoppande är ofta stressbeteende - belöna hunden på marken, eller om hunden kollar maten på bordet, kan irritera gäster osv. Sociala färdigheter är viktigast, har man kontakt med hunden i dessa lägen, då är vägen öppen för det mesta i träningsväg.



- Hur kommunicerar du med dina hundar? 

- Min kontakt med mina hundar vilar mycket på att jag beter mig lugnt och verkar förutsägbar och säker i hundens ögon. Jag vandrar mycket med dem lösa och aktiverar oss i skilda lägen kring det som dyker upp. Under promenaderna har vi täta kontakter och jag försöker konsekvent uppmärksamma när hunden kontaktar mig.

- Råder olika om pinnar och leka med dessa. Vad anser du? undrar jag vidare.

- Man kan leka med bollar och pinnar med hunden, jag ger hunden en boll och hunden leker en stund med bollen och sedan samlar jag in bollen. Hunden hämtar pinne och leker med den, ibland ger jag hunden en pinne som avledning. När hunden får ett överdrivet pinn eller bollintresse, då finns det ibland en problematik bakom. Att utbyta leksaker på ett lugnt sätt är helt ok.

- Något som du inte har gjort i livet och vill göra?

- Som hundägare - och häst i decennier - blir resandet något begränsat. Men en badstrand någonstans varmt utan att ha ansvar just då för något, vore inte fel ibland. 

- Din favoritmat & dryck?

- Jag gillar vegetarisk medelhavsmat och champagne, svarar Ingrid. 

- Vad gör dig lycklig?

- Jag blir lycklig av mina djur alltid!

Det förstår jag. Finns inget jag själv blir lyckligare av än att t ex göra en bra dag för min hund, kanske åka iväg på en utflykt och leva i nuet som hundar gör. Bara hunden och jag. Att se sin hund rulla sig i snön på vintern eller bada i vattnet på sommaren är lycka för mig. Att få se det där leendet på hunden, ögonen som visar att jag älskar dig lika mycket som du älskar mig. De som inte har hundar har svårt att förstå denna lycka har jag märkt, men vi ”hundmänniskor” förstår. Nu tillbaka till Ingrid….



- Hur tycker du att en bra hundlärare/instruktör ska vara?

- En bra instruktör/utbildare är lyhörd och försöker förstå djurägarens behov. För att bli trygg och nyanserad i rollen som instruktör är erfarenhet bra att ha.

Jag måste här inflika med att säga ett tack till Linnéa som är min utbildare på hundskötarutbildningen som jag går. Du har detta som Ingrid säger. Vi närmar oss slutet på utbildningen och jag tycker att du har varit jättebra Linnéa. Kände att jag vill säga det om hon läser min blogg. :) 

- Om du ledde en hundkurs, vilka är dom 5 viktigaste ämnen som du skulle ta upp då? 

Ingrid svarar:

- Vad lär jag hunden till vardags, vilka beteenden bekräftar jag omedvetet.
Hur vet jag att min hund mår bra.
Hur kan jag få min hund att komma när jag ropar på hunden?
Hur ska jag bete mig vid hundmöten?
Vilka sjukdomar kan en hund ha?



- Har du någon favoritras eller ser du på hunden som en individ och alla är olika? 

- Eftersom jag haft 8 vorsteh under mer än 50 år, har jag många minnen kopplade till just dessa hundar, som råkar vara av samma ras. Min ambition är att mina hundar ska kunna umgås med 99 hundar av hundra, så det är bra om hunden är socialt duktig och medveten, har ett gott självförtroende, en frisk och stark kropp och inte så petig och känslig om en annan hund är lite "grinig". Men jag ser en individ, när jag ser en hund, i främsta hand är en hund alltid det, en individ. Jag har levt med hundar av andra raser och flera blandraser och jag har behandlat dem precis likadant och de har samtliga blivit ganska så lika oavsett deras "ras". Lättsamma och sociala.



- Vad har du för relation till dina hundar? Får dom sova i din säng t ex? frågar jag. 

- En hund sover vid fotändan och den andra vid huvudkudden. Både hund och människa mår bra av närhet. Hundarna får ta den plats de behöver. De är familjemedlemmar.

Kunde inte ha sagt det bättre själv. :) 

- Dina råd för en lycklig hund?

- En lycklig hund har inte utsatts för våld eller smärtsamma och plötsliga korrigeringar, ingen vrålar heller "nej" till hunden. En lycklig hund är trygg och tillitsfull, "snäll" mot hundar, både lugn och livlig och vågar ta egna initiativ. En lycklig hund är lätt att nå och gör många goda val.

- Vilket medel tycker du är bäst mot fästingar?

- Jag tror inte något fästingmedel är "bra" men hunden måste skyddas. Har provar droppar, halsband och tabletter och mina hundar har mått bra. Tacksam för det.



- Nu är det snart ormtider… Vad bör man tänka på som hundägare om sin hund blir hundbiten i skogen? Ska man ha med sig något i fickan?

- Jag har ännu aldrig själv råkat ut för ormbett. Förr kunde man få ha med sig kortison och adrenalin, idag är detta mer tveksamt. Fort till veterinär och bär gärna hunden eller gå mycket långsamt.



Den erfarenheten har jag tyvärr med min flat som blev huggormsbiten när han var valp. Det var en mardröm och vill aldrig uppleva detta igen. Han fick ligga ett dygn på djursjukhus med dropp. Sedan några veckors rehabilitering efter det. 

- Har du lätt att kommunicera med alla hundraser eller är det svårare med en del?

- Alla hundar är individer oavsett ras. De hundar som är osäkra på människor och känsliga för ögonkontakt får jag lättast kontakt med, eftersom jag inte hotar dem. Jag kan säga så här, hundar brukar se mig. Kanske för att jag ser dem.

- Du är känd för att ha föreläsningar och kurser om ”Hundmöten”. Ska man alltid låta sin hund få hälsa på hundar man möter? När ska man inte det? 

- Jag har inga egna regler för hundmöten. Ibland får och tar man kontakt, ibland inte. Jag är alltid vänlig vid hundkontakter, säger "hej på dej" till andra hundar, jag är lugn, jag litar på mina hundar, dels är de "snälla" - men också att de klarar av och förstår om den andra hunden är osäker eller lite grinig. Jag tänker att vi hundägare faktiskt kan prata med varandra.

- Om en hundägare är ute och går med din hund och det kommer en mötande hund, vad ska man tänka på då? Hur ska man agera?

- Vid hundmöten - var lugn och vänlig. Läs av situationen, kanske gå åt sidan, titta på den egna hunden - inte den mötande hunden. Vid ett hundmöte är du som går med hunden - alltid den viktigaste faktorn. Du lär din hund...



- Vad tycker du om kamplekar? Ska man göra det med alla hundraser eller bara med vissa raser? Gör du det med dina hundar? undrar jag.

- Vorsteh har kamplust och vissa individer ska man inte kampa med, det behövs inte. Lek är viktigt - inte kamp. I leken har man utbyte och skapar kontakt, i kamp kan det bli strid. Det finns nyanser i allting, lek med hunden - gå inte i strid med hunden.

Precis så tänker jag. Visst är leken viktigt men man måste tänka på vilken ras och personlighet hunden har. Jag gick ganska nyligen en kurs där instruktören sa att den absolut bästa belöningen till en hund är kamplekar. Jag håller inte med som har en flat och vi leker, gör sökövningar och apportering. Jag kampar inte med honom. 

- Vilka olika beröm använder du till dina egna hundar? 

- Jag använder rösten mycket, kroppsspråk och mat givetvis. Jag talar ofta om för hunden att "du är fin" och annat mycket privat, jag vill bygga avspänd kontakt och vara en väldigt, väldigt snäll människa mot min hund, svarar Ingrid. 

Jag känner som det Ingrid säger kommer från mig. Håller med helt och fullt. Själv pratar jag konstant med mina hundar och dom vet det mesta vad jag tycker och tänker. ”Du är fin!” ”Du är duktig” säger jag massor av gånger varje dag. Jag vill precis som Ingrid vara en väldigt snäll matte till min bästa vän. Att prata mycket med sin hund tycker jag är viktigt.

- Vad är dina bästa knep att bygga en bra relation till sin hund?

- Mitt bästa råd för en god relation, var vänlig mot din hund och belöna "rätt" beteende, strunta i att "korrigera". Avled om så behövs.

- Hur får man en stressad hund att inte var stressad?

- Vanlig vardagsstress som roligt att gå ut eller ett busigt förslag från hunden, lek tillbaka. En hund med stresspåslag som gör hunden svår att hantera, ska bli undersökt av en veterinär. Hunden är sannolikt sjuk. Det finns också stress hos hund som kommer av svåra upplevelser. Om hunden behandlas och blir smärtfri sjunker stressnivån, men alla hundar behöver motion, mer än vi tror, bästa stresshanteringen, särskilt efter svår upplevelse. Aldrig, aldrig "säga till" hunden. Att lösa upp svår stress tar tid, lång tid, ibland flera år. Blir hunden sakta bättre då gör du rätt.



- Vilken hundmat tycker du är bäst?

- Den hundmat som är bäst är den mat hunden mår bra av. Fäller måttligt - bra i magen - och bete sig lugnt.

- Kan en hund se färger? (har hört så mycket olika om det)

- Jag tror att man tror att de är färgblinda, men ser gråskalan, svarar Ingrid.

- Hur ser detta år ut för dig?

- Vår semester är på landet med sol och bad, hästar och kor och många kaniner.

- Är det något som du vill tillägga? frågar jag till sist.

- Var snäll mot din hund, hunden är så utlämnad till dig, det är ett stort förtroende du fått.



Tack härliga Ingrid för dina svar. Så tänk på att belöna, berömma, förstärka hunden och beteendet är viktigt! Man får en lugnare och tryggare hund om man avleder med ett belönat alternativ. Det positiva erbjudandet gör den avledande personen mer intressant för hunden. Man skapar en god kontakt med sin hund.

Vill du komma i kontakt med Ingrid Lingmark så når du henne på denna mail:
info@ingridlingmark.se

Är du inte medlem på ”Dog’s don´t fight” på Facebook där Ingrid skriver mycket, kan jag rekommendera dig att gå med där. Mycket bra och lärorik sida. Ingrid finns också på Youtube.

Ha en  superskön dag!

Kramar från er Sara.



 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)




Mata in koden inbäddad i bilden